Je moet het zelf doen

Een van de redenen waarom ik coaching zo waardevol vind, is dat je én de diepte in gaat én juist ook naar het praktische kijkt. En met het praktische bedoel ik het hoe en wat, in het dagelijks leven. Hoe kan ik de stroom van gedachten doorbreken, hoe leer ik hoe ik me kan ontspannen, wat kan ik doen zodat ik me energieker ga voelen, wat gaat er in me om en hoe moet ik beginnen?

 

In de periode dat het met mij niet zo goed ging, liep ik compleet vast met mezelf en ik wist niet hoe ik daar uit kon komen. Ik had veel geprobeerd aan begeleiding, zelfhulpboeken, online programma’s, maar elke keer bleef ik in hetzelfde cirkeltje hangen. Toen de bom voor de zoveelste keer barstte, was het voor mij duidelijk: dit werkt niet, ik heb hulp nodig.

 

Dus ik op internet gezocht naar een coach, naar iemand die mij kon helpen. Toen ik las over hoe om te gaan met, praktische oefeningen, ervaren, begrijpen, voelen, wist ik dat dit was wat ik zocht. Ik maakte een afspraak.

 

Ik stond op het punt om naar die afspraak toe te gaan en mijn vader vroeg me waar ik naar toe ging. Toen ik vertelde wat ik ging doen, was zijn reactie: “Ja, je kunt nou wel weer naar iemand toe gaan om te praten. Je moet het zelf doen. Punt.” Je kunt je voorstellen dat dat niet hetgene was wat ik wilde horen. Ik wist gewoonweg niet hoe ik het zelf moest doen en als ik dat wel wist, had ik dat natuurlijk allang gedaan. Bovendien had ik eindelijk de moed verzameld om hulp te vragen. Iets wat voor mij een grote drempel was, want ik vond altijd dat ik de ‘sterke’ Robbin moest zijn. Het raakte me.

 

Achteraf gezien begrijp ik wat mijn vader bedoelde. En ook al wil je het liever niet horen: je moet het inderdaad zelf doen. Er is namelijk maar één persoon die je echt kan helpen, en dat ben jij zelf. Zolang jij alleen maar blijft praten en verder geen actie onderneemt, zal er niets aan jouw situatie veranderen.

 

Maar hoe fijn is het als iemand naar je luistert, je handvatten aanreikt en je tot inzichten brengt, zodat jij zelf die stappen kunt zetten die voor jou nodig zijn?

 

Dus ja, je moet het zelf doen.

En nee, je hoeft het zeker niet alleen te doen. Juist niet.

Het is niet zwak om hulp te vragen.

Het is heel sterk als jij met jezelf aan de slag durft te gaan.

 

En het feit dat jij dit nu leest, betekent dat je de eerste stap al hebt gezet. Daar mag je best trots op zijn!

 

Ik hoop je snel te mogen ontmoeten. Liefs, Robbin