Durf jij om hulp te vragen?

Stel je eens voor. Het gaat al een tijdje niet zo lekker met je. Er zijn wat dingen gebeurd, je voelt je somber, je gedachten gaan met je aan de haal. Je ziet het even niet meer zitten. Wat zou jij doen?

 

Stap jij meteen naar de huisarts of andere hulpverlener, naar een coach? Durf je dat? Of zal je het eerst even aankijken met de gedachte: ah joh, het komt wel weer goed? Iedereen heeft wel eens dat hij zich somber voelt en misschien kan ik het zelf wel oplossen.

 

Tot het punt dat je merkt dat je het niet zelf kunt oplossen en je al je moed bij elkaar verzamelt om hulp te zoeken. Voor heel veel mensen is dat moeilijk, heel moeilijk. Met gevoelens van falen, schuld, van zwak zijn, afhankelijk zijn: ‘ik ben niet goed genoeg’.

 

Wat zou daar volgens jou tegenover moeten staan? Iemand die je een diagnose opplakt, zodat je door kunt worden verwezen? Of zou daar respect en bewondering tegenover moeten staan? Een luisterend oor, iemand die je ziet, die begrip heeft en steun biedt. Iemand die met je mee denkt en naast je staat en zegt: ‘je hoeft het niet alleen te doen’.

 

Ik schrok heel erg van de intakegesprekken die het programma “Tygo in de psychiatrie” liet zien. Een medewerker die achter de computer zit, je vragen stelt waar je alleen maar met ja of nee mag antwoorden. Waar uiteindelijk een score uitkomt. Jij bent 5 punten depressief, je scoort een 3 op angststoornis en je neigt ook een beetje naar dwang. Complex. Alsjeblieft. Het doet me denken aan zo’n quiz uit een tijdschrift van toen ik op de middelbare school zat. Wat zou het met jou doen als je dit te horen zou krijgen?

 

Terwijl jij, jij bent ook gewoon nog steeds jij. Je hebt last van depressieve gevoelens en gedachten. Hier zou je graag hulp bij willen hebben, zodat je leert hoe je hier mee om kunt gaan de oorzaak van deze gevoelens en gedachten op kunt lossen.

 

Zouden we het misschien wat meer op die manier kunnen gaan bekijken? Terug naar het persoonlijke, naar het menselijke? Lijkt mij een goed idee.

 

Liefs, Robbin