Op de automatische piloot

We zijn ons huis aan het verbouwen. Muur eruit, nieuwe vloer, wat schilderen én een vaatwasser! Eindelijk. Voor het leggen van de vloer moest alles van z’n plek. Zo ook de koelkast. En deze heeft al jaren zijn vaste plaats. Die kan ik met mijn ogen dicht nog vinden, zonder dat ik er over na hoef te denken.

 

Zelfs zo vanzelf dat ik tijdens het koken wel vier keer mis heb gegrepen, in nog geen 3 minuten tijd. Elke keer dacht weer: ohja, de koelkast staat aan de andere kant. En toch, automatisch grijp je weer mis. Je denkt er niet bij na, je staat er niet bij stil. Het gaat vanzelf, onbewust. Voordat je je realiseert dat de koelkast ergens anders staat, heb je de beweging om het deurtje open te doen al gemaakt. Herkenbaar? Waarschijnlijk wel!

 

Wist je namelijk dat ongeveer 95% van wat wij doen uit ons onbewuste of onderbewustzijn komt? Let er maar eens op. Hoeveel je doet zonder er bij na te hoeven denken? Een deur open doen, fietsen, auto rijden. Of schaatsen. Je kunt het jaren niet doen, en als je de ijzers eenmaal onder heb zitten, rij je zo weer weg (zoals ik op de foto). Het zit als het ware ingebakken.

 

Zo weet je nu dat er heel veel is dat ingebakken zit, dat in je onderbewuste zit en dat je je daar dus lang niet altijd bewust van bent. Het zit in je bodem, soms heel diep. Op het moment dat jij iets wil veranderen, omdat je telkens maar tegen dezelfde dingen aan blijft lopen. Als jij bepaalde (denk)patronen wil doorbreken of overtuigingen wil loslaten, is de eerste stap: bewustwording en inzicht krijgen.

 

Wat ik zo mooi vind aan mijn werk is dat de natuur hier een handje bij helpt. Hoe een boom waarvan alle takken zijn afgebroken, waarvan alleen de stam nog staat, een van mijn coachees liet zien dat zijn hoofd te zwaar is. Dat het tijd is om het bedenken, het beredeneren en het over-analyseren los te laten. Dat er meer aandacht naar zijn lichaam mag, naar zijn gevoel, naar zijn eigen kracht. Om vervolgens te gaan ontdekken wat dit voor hem betekent, hoe hij weer in contact kan komen met zichzelf en met meer zelfvertrouwen steviger kan staan. Enorm waardevol!

 

Eerst bewustwording, dan pas kan er verandering plaatsvinden. Wat zou jij graag anders willen?